Waarom rapport maken werkt!

Iemands lichaamstaal en manier van spreken zeggen soms meer dan duizend woorden. Als je op een goede manier met iemand wilt kunnen communiceren, is het dan ook belangrijk mensen goed te kunnen lezen. Nog beter is het wanneer je hier ook op in kunt spelen.
Maar hoe doe je dit?
Rapport: Het spel van volgen en laten volgen
Binnen NLP wordt een goede afstemming tussen gesprekspartners ook wel rapport genoemd. Hierbij staan harmonie, respect voor elkaar, vertrouwen en bereidheid tot volgen centraal. Op een dusdanige manier contact maken met anderen dat er rapport ontstaat, kan op verschillende manieren. Zo kan er afgestemd worden op:

  • Luisteren naar criteria (wat wordt belangrijk gevonden in deze context)
  • Lichaamstaal (houding, ademhalingstempo en bewegingen)
  • Manier van spreken (spreektoon, woordkeuze, criteria en overtuigingen)
  • Cultuur/ bedrijfscultuur (manier van kleden, achtergrond, bezigheden etc.)

Vuistregel bij het maken van rapport is daarbij dat er overeenstemming in gedrag is tussen jou en je gesprekspartner. Zo kan er om rapport te creëren bijvoorbeeld worden gekozen om lichaamshouding te spiegelen of te laten weten dat je ergens hetzelfde over denkt als je gesprekspartner:
rapport
Wanneer er eenmaal sprake is van rapport, heb je hier voordeel van. Rapport zorgt er namelijk voor dat je gesprekspartner ook eerder bereid zal zijn om jou te volgen in bijvoorbeeld overtuigingen. Ideaal dus om iets voor elkaar te krijgen!
De kracht van gelijkheid
Uit onderzoek* is naar voren gekomen dat we mensen die op ons lijken, aardiger vinden. Hoe aardiger we iemand vinden, des te meegaander we ons ook zullen gedragen. Dit principe van gelijkheid is precies waar het maken van rapport op is gebaseerd. Dit kan niet alleen thuis, maar ook op de werkvloer veel verschil maken.
Het leuke van het maken van rapport is dat het al in de kleine dingen kan zitten.
Weet jij al hoe je rapport gaat maken met mensen in je omgeving?
* Burger, J. M., Messian, N., Patel, S., del Prado, A., & Anderson, C. (2004). What a coincidence! The effects of incidental similarity on compliance. Personality and Social Psychology Bulletin, 14,
* Interessant artikel NRC: Imitatie is een probaat middel om een ander gunstig te stemmen:
http://vorige.nrc.nl/krant/article1638545.ece