Herkaderen: van halfleeg naar halfvol

Is het glas voor jou vaak halfleeg of halfvol? Herkaderen (ook wel reframing of omdenken genoemd) is een veelgebruikte techniek binnen NLP die hier alles mee te maken heeft. Hierbij worden situaties op een andere manier bekeken, waardoor ze ook op een andere manier worden ervaren. Dit wordt gedaan door er steeds vanuit te gaan dat alles een positieve intentie heeft of iets positiefs op zal leveren. Vooral wanneer er sprake is van bezwaren, beperkende aannames of weerstanden, kan dit een wereld van verschil maken. In zulke gevallen trekken mensen namelijk vaak conclusies die ze niet hoeven te trekken waar ze vervolgens zelf hinder van ondervinden.
Voorbeelden van herkaderen
Van: Wat is het een rommel in mijn huis!
Naar: In plaats van op te ruimen, heb ik waardevolle tijd doorgebracht met vrienden!
Van: Bah, wat heeft het veel geregend deze zomer!
Naar: De plantjes zullen er blij mee zijn!
‘Elk nadeel heb z’n voordeel’, zoals Johan Cruijff ooit zei. Het vinden van dat voordeel is precies waar het bij herkaderen om gaat. Om dit wat gemakkelijker te maken, kunnen verschillende hulpvragen worden gesteld. Bijvoorbeeld: ‘Welke positieve intentie kan hier achter zitten?’ Of ‘Wat kan dit nog meer betekenen?’.
Betekenisreframing: hoe werkt het?
Reframen kan op verschillende manieren worden gedaan. Bij betekenisreframing wordt gekozen om een andere betekenis te geven aan dezelfde feiten. Dit houdt in dat men een andere conclusie trekt uit dezelfde gegevens. Uiteraard zijn er in iedere situatie diverse (positieve) conclusies te trekken.


Een specifieke vorm van betekenisreframing, is contextreframing. Bij contextreframing krijgen verschijnselen een nieuwe betekenis doordat ze in een andere context worden geplaatst. Hierbij kunnen bijvoorbeeld tijd of plaats van het verschijnsel worden gewijzigd om het een positieve betekenis te geven. Zo kan een eigenschap die iemand als negatief ervaart, in sommige contexten juist heel positief zijn!
Weet jij al hoe je gaat oefenen met herkaderen?